Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025

Είκοσι τρία αποφθέγματα του Γίββωνα

 



Ο Έντουαρντ Γκίμπον (Edward Gibbon, γνωστός μερικές φορές στα ελληνικά σαν Εδουάρδος Γίββων, 8 Μαΐου 1737 – 16 Ιανουαρίου 1794) ήταν Άγγλος ιστορικός και Διαφωτιστής. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Ρώμη το 1764 φέρεται ότι συνέλαβε την ιδέα της συγγραφής ενός έργου η συγγραφή του οποίου διάρκεσε από το 1776 έως το 1788. Στο έργο του ανιχνεύεται η σύνδεση του αρχαίου και του σύγχρονου κόσμου, με την διαπραγμάτευση θεμάτων όπως η εγκαθίδρυση του χριστιανισμού, οι Τεύτονες, οι κατακτήσεις του Ισλάμ και οι Σταυροφορίες.



Ποτέ δεν έκανα το λάθος να λογομαχώ με ανθρώπους των οποίων την άποψη δεν σέβομαι.


Το τέλος έρχεται όταν σταματήσουμε να μιλάμε στον εαυτό μας. Είναι το τέλος της πραγματικής σκέψης και η απαρχή της τελικής μοναξιάς.


Η συζήτηση πλουτίζει τις γνώσεις μας, αλλά η μοναξιά είναι το σχολείο της μεγαλοφυΐας.


Είμαι πραγματικά πλούσιος διότι το εισόδημά μου είναι μεγαλύτερο από τα έξοδά μου και τα έξοδά μου είναι ίσα με τις επιθυμίες μου.


Τα Μαθηματικά χαρακτηρίζονται από το ιδιαίτερο προνόμιο, ότι στην πορεία της ιστορίας πάντα προοδεύουν και ποτέ δεν οπισθοδρομούν.


Βελτιώνουμε τους εαυτούς μας με νίκες που επιτυγχάνουμε επί του εαυτού μας. Πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός και πρέπει να νικούμε.


Κάθε άνθρωπος που φτάνει πάνω από ένα συνηθισμένο επίπεδο, έχει λάβει δύο εκπαιδεύσεις: τη μία από τους δασκάλους του και την άλλη —πιο προσωπική και πιο σημαντική— από τον εαυτό του.


Μια καρδιά για να αποφασίζει, ένα μυαλό για να σχεδιάζει, ένα χέρι για να εκτελεί.


Περιέγραψα απλώς τον θρίαμβο της βαρβαρότητας και της θρησκείας.

(είχε περιγράψει την επικράτηση του Χριστιανισμού…)


Η φτώχεια τους εξασφάλισε την ελευθερία, μιας και οι επιθυμίες και οι περιουσίες είναι τα πιο ισχυρά δεσμά.


Ένα απαράβατο αξίωμα της Ρωμαϊκής πειθαρχίας ήταν ότι ο καλός στρατιώτης θα έπρεπε να φοβάται τους αξιωματικούς του περισσότερο από τον εχθρό.


Σαράντα έξι χρόνια μετά τη φυγή του Μωάμεθ από τη Μέκκα, οι πιστοί του εμφανίστηκαν πάνοπλοι κάτω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης. Τους εμψύχωνε το ρητό του προφήτη, ότι για τον πρώτο στρατό που θα πολιορκούσε την πόλη των Καισάρων, όλες οι αμαρτίες ήταν συγχωρεμένες.

(η πρώτη πολιορκία από τους Άραβες [674-678], μια από τις πιο συναρπαστικές και πιο υποτιμημένες μάχες της παγκόσμιας ιστορίας)


Οι άνεμοι και τα κύματα είναι πάντα στο πλευρό των πιο άξιων καπετάνιων.


Η διαφθορά είναι το πιο αλάνθαστο σύμπτωμα συνταγματικής ελευθερίας.


Το στυλ ενός συγγραφέα είναι η εικόνα του μυαλού του, αλλά η επιλογή και ο χειρισμός της γλώσσας είναι καρπός της εμπειρίας.


Στερημένος από πρωτότυπη παιδεία, αμάθευτος στις συνήθειες της σκέψης, ανειδίκευτος στην τέχνη της σύνθεσης, αποφάσισα να γράψω ένα βιβλίο.


Η ιστορία είναι κάτι περισσότερο από το να καταγράφουμε τα εγκλήματα, τις τρέλες και τις δυστυχίες της ανθρωπότητας.


Υπάρχει στην ανθρώπινη φύση μια ισχυρή παρόρμηση να υποβαθμίζει τα πλεονεκτήματα και να μεγεθύνει τα κακά της σύγχρονης εποχής.


Η ιστορία των αυτοκρατοριών είναι η ιστορία της ανθρώπινης δυστυχίας.


Η εκδίκηση μπορεί να έχει κέρδος, ενώ η ευγνωμοσύνη κοστίζει ακριβά.


Ένας πόλεμος, ακόμα και ο πιο δίκαιος, συνεπάγεται μια διαρκή παραβίαση της ανθρωπιάς και της δικαιοσύνης.


Κάθε τι ανθρώπινο αναπόφευκτα εκφυλίζεται αν δεν προχωράει μπροστά.


Την ακατανίκητη αγάπη για διάβασμα που είχα από παιδί δεν θα την άλλαζα με όλα τα πλούτη της Ινδίας.


Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025

Πρόγραμμα θερινών προβολών Κινηματογραφικής Λέσχης Πρέβεζας

 



Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας ξεκίνησε τις θερινές προβολές της στον αύλειο χώρο του Ναυτικού Μουσείου (παλιά σφαγεία) στις 14 Ιουλίου με την ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά».

Οι προβολές θα συνεχιστούν και για το υπόλοιπο καλοκαίρι.

Στις 27 Ιουλίου προβάλλεται η ταινία του Ντέιβιντ Λιντς «Οδός Μαλχόλαντ»

Στις 3 Αυγούστου το ντοκιμανέρ «Ο Κόκκινος Δάσκαλος», του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου. Στην προβολή θα παραβρίσκεται και ο σκηνοθέτης για να συνομιλήσει με το κοινό.

Στις 17 Αυγούστου «Καζαμπλάνκα», η εμβληματική ταινία του Μάικλ Κέρτις

Στις 27 Αυγούστου «Σάουντρακ για ένα πραξικόπημα»

Στις 10, 11 και 12 Αυγούστου η ΚΛΠ «πάει χωριό» και προβάλλει στις 10 Αυγούστου στον Ωρωπό το «Beautiful Minds», στις 11 Αυγούστου στην Καμαρίνα το «Άκουσέ με» και στις 12 Αυγούστου στην Κρυοπηγή το «Black Stone».

Ευελπιστούμε οι προβολές να συνεχιστούν και το Σεπτέμβριο (μικρό καλοκαίρι).

Οι προβολές πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Πρέβεζας και με τη συνεργασία των Πολιτιστικών Συλλόγων Ωρωπού, Καμαρίνας και Κρυοπηγής (για τις προβολές εκτός πόλης)




Τρίτη 15 Ιουλίου 2025

Συναυλία με διακεκριμένους μουσικούς με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στο θέατρο της Κασσώπης από τον Δήμο Πρέβεζας .

 



Mια  ξεχωριστή συναυλία  με τρίο για πιάνο, βιολί και τσέλο θα πραγματοποιηθεί στο αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης  την Κυριακή 20 Ιουλίου ώρα 19.30  από τον Δήμο Πρέβεζας  με  είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Στη σκηνή του  αρχαίου  Θεάτρου θα συναντηθούν ο τσελίστας Χριστόφορος   Μιρόσνικοφ ,η πιανίστρια  και υπεύθυνη δράσεων Σύγχρονου Πολιτισμού στο Σωματείο Διάζωμα Πόπη  Μαλαπάνη και ο κορυφαίος  στα πρώτα βιολιά της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Νίκος Μάνδυλας.

Οι κορυφαίοι μουσικοί θα παρουσιάσουν έργα Dvorak, Villa Lobos, Haydn και Piazzolla σε ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει τις επιρροές της παραδοσιακής μουσικής στη λόγια δημιουργία. 

Η μουσική αυτή συνύπαρξη έχει ως στόχο να αναβιώσει τον  ρόλο του θεάτρου στην αρχαιότητα που δεν ήταν απλά θέαμα αλλά ανάταση και κάθαρση, ίαση σωματική και ψυχική και στην περίπτωση της  Κασσώπης να αναδείξει τους ορίζοντες του που ανοίγονται προς τον ουρανό και την  θάλασσα  σαν ένα παράθυρο στο χώρο και το χρόνο.



Με δωρεάν κάρτες θα πραγματοποιηθεί η είσοδος στη συναυλία  κλασσικής μουσικής στο αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης.


Το  Τμήμα Πολιτισμού Δήμου Πρέβεζας ανακοινώνει ότι λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας  κοινού  (έως 300 άτομα) στο αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης ,η είσοδος στη συναυλία κλασσικής μουσικής της 20ης Ιουλίου  θα πραγματοποιηθεί με αριθμημένες δωρεάν κάρτες οι οποίες θα διατίθενται έως το μεσημέρι της Παρασκευής (ώρα 14.00) από τα γραφεία  του Τμήματος στο ισόγειο  του κτιρίου της πρώην Λαϊκής Αγοράς  Πρέβεζας.

Λίγα λόγια για το "Ο ανιψιός του Βίντγκενσταϊν" του Τόμας Μπέρνχαρντ (μετάφραση: Βασίλης Τσαλής, Εκδόσεις Πλήθος, 2025)

 



Είναι δύσκολο να πει κανείς ότι έχει κάποιον πραγματικό φίλο. Εννοώντας έναν άνθρωπο με τον οποίο αγαπά τα ίδια πράγματα, ίδιες μουσικές, ίδια βιβλία, ίδιες παραστάσεις. Επίσης, έναν άνθρωπο με τον οποίο μοιράζεται κοινά πιστεύω, κοινές αγάπες, κοινές απέχθειες, κοινή κοσμοθεώρηση. Όταν συμβεί αυτό, μπορούμε να πούμε πως δύο αδελφές ψυχές αντάμωσαν. Αυτό συνέβη στην περίπτωση του Τόμας Μπέρνχαρντ και του Πάουλ Βιτγκενστάιν. Ο πρώτος ήταν ο διασημότερος, ίσως, Αυστριακός συγγραφέας. Ο δεύτερος ήταν ανιψιός του Αυστριακού, επίσης, φιλοσόφου Βίκτορ Βιτγκενστάιν. 


Ο Τόμας Μπέρνχαρντ στο βιβλίο του με τίτλο "Ο ανιψιός του Βιτγκενστάιν" μας αποκαλύπτει τις ποιότητες του καρδιακού του φίλου Πάουλ, ενός ανθρώπου προικισμένου με οξεία αντίληψη, οξυδέρκεια, βαθιές γνώσεις σε πολλά γνωστικά πεδία και στην ανθρώπινη κατάσταση. Απολάμβαναν και οι δύο την κλασική μουσική και το λυρικό τραγούδι, την ανάγνωση και το να χλευάζουν τα στραβά των συμπατριωτών τους. Πέρα, όμως, από φόρο τιμής στον παλιό του φίλο, στο βιβλίο για το οποίο γράφω, ο Μπέρνχαρντ βρίσκει αφορμή να μιλήσει για πράγματα που αγαπούσε και, κυρίως, για πράγματα που τον ενοχλούσαν ή και τον πλήγωναν. Γράφει για την μικρόψυχη κρατικοδίαιτη διανόηση και για την αδιαφορία την πολιτικών απέναντι στο πνεύμα. Γράφει ακόμα για την έλλειψη παιδείας που χαρακτηρίζει τους πολιτικούς άρχοντες στην χώρα του - ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Γράφει ακόμη και για την έλλειψη ήθους από πλευράς λειτουργών ακόμη των τεχνών. Δεν μένει μονάχα εκεί. Το βιβλίο του είναι μια οξεία κριτική στους θεράποντες ιατρούς που ασχολούνται με τις ψυχικές νόσους. Επίσης, πρόκειται ένα δριμύ κατηγορώ στην μικροαστική νοοτροπία νεόπλουτων που εκτιμούν μονάχα το κέρδος απαξιώνοντας τις τέχνες και την πνευματική εργασία θέτοντας στο περιθώριο, απαξιωτικά, "ιδιόρρυθμους" συγγενείς που ξεφεύγουν από τη νόρμα. Τέλος, ο συγγραφέας ασκεί σκληρή αυτοκριτική ομολογώντας την αποτυχία του να διαχειριστεί την πνευματική παρακμή του φίλου του, λίγο πριν αυτός φτάσει στο τέλος της ζωής του.

Τόμας Μπέρνχαρντ
(1931 - 1989)

Το βιβλίο αυτό είναι ανάγνωσμα συναρπαστικό αλλά δύσκολο. Αυτό οφείλεται στον συνειρμικό τρόπο γραφής. Είναι συχνές οι παρεκβάσεις στην αφήγηση και συνδυάζονται με μακροπερίοδο λόγο. Επίσης, η επιλογή του συγγραφέα να επαναλαμβάνει ολόκληρες φράσεις, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ωστόσο, είναι γεγονός πως μόλις συνηθίσει κάνεις αυτή την ιδιόμορφη αφηγηματική επιλογή, φτάνει να απολαμβάνει το όλο πράγμα. Στο επίμετρο επισημαίνεται πως αυτή η τεχνική αποδίδει περισσότερο στο γερμανικό κείμενο, καθώς σκοπός του Μπέρνχαρντ είναι δώσει μια αίσθηση μουσικότητας κάτι που φανερά στερείται η γερμανική γλώσσα. Έχει άλλες αρετές, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Όσο για το πως αποδίδει η τεχνική των επαναλήψεων στα ελληνικά, οφείλω να παραδεχτώ ότι όπως υπονοήθηκε πιο πάνω, κάπως ξενίζει τον αναγνώστη. Ωστόσο, επί τέλους, υπάρχουν και αναγνώστες που επιζητούν μικρές ή μεγάλες προκλήσεις στα αναγνώσματα τους. 


Το σίγουρο είναι πως "Ο ανιψιός του Βιτγκενστάιν" θα ανταμείψει όποιον και οποία δεν πτοηθεί και δεν φοβηθεί να ξεφύγει λίγο έστω από τα συνηθισμένα. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

ο Τοποτηρητής

Ενημέρωση περί διελεύσεων



       

       Εν όψη της καλοκαιρινής περιόδου θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε  την αρ. 89/2025 (ΑΔΑ: 61Μ3ΟΞΑΖ-Μ5Ξ) Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας, σύμφωνα με την οποία: 

1.από την 15η Ιουνίου έως την 30η Σεπτεμβρίου 2025, την απαγόρευση κάθε μορφής διέλευσης οχημάτων, ποδηλάτων, ηλεκτρικών πατινιών και λοιπών μέσων μετακίνησης στον πεζόδρομο επί της Ελευθερίου Βενιζέλου, καθημερινά από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 12:00 το βράδυ. 

2. Η τροφοδοσία των καταστημάτων, η εξυπηρέτηση των σκαφών που απαιτούν διέλευση οχήματος (εργασίες καθαρισμού, βλάβης, πετρέλευσης κλπ), να πραγματοποιούνται καθημερινά έως τις 10:30 πρωινή και όχι πέραν της ώρας αυτής. 

3. Την χρήση δύο σημείων αναμονής και προμήθειας των ντελίβερυ μηχανών (έναντι τράπεζας ALPHA BANK και παλαιάς Εμπορικής.

4. Την αποστολή επιστολής ενημέρωσης προς όλους τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να τηρηθούν οι κανόνες ρύθμισης κυκλοφορίας επί του πεζόδρομου της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα.

5.Την συνεργασία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας με την Λιμενική Αρχή, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η χρονική ρύθμιση κυκλοφορίας επί του πεζόδρομου της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα. 


 Θα σας παρακαλούσαμε θερμά, οι ώρες διέλευσης να τηρούνται πιστά.

       

       Ευελπιστούμε στην καλή μας συνεργασία. 


      


                                      Η Πρόεδρος του Δημοτικού

                                Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας

                           Γρηγορία Κατσαούνου

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025

"Summertime" - O ανάλαφρος καλοκαιρινός jazzy ήχος της LUSAINT

 



H Lusaint, η τραγουδοποιός από το Μάντσεστερ αποκαλύπτει το νέο της single “Summertime", το τελευταίο single πριν από την κυκλοφορία του επερχόμενου EP της, "The Apothecary", που αναμένεται αργότερα. Αποπνέοντας ζεστασιά και αβίαστη γοητεία, το "Summertime" είναι το τέλειο κομμάτι για τις μεγάλες καλοκαιρινές ημέρες. Με ένα απαλό ανακάτεμα τζαζ και μελωδίας, το τραγούδι "μοιράζεται" μεταξύ χαλαρών ρυθμών και συγκινητικών μελωδιών, που συμπληρώνονται από τους πλούσιους τόνους των υπέροχων φωνητικών της Lusaint.


 


Μιλώντας για την κυκλοφορία, η Lusaint λέει: "Το Summertime αφορά τον πόνο της λαχτάρας για κάποιον που δεν σου δίνει τη διαύγεια, τη πεισματάρα ελπίδα την οποία έχουμε ανάγκη. Είναι ένα τραγούδι για την ευαλωτότητα της αναμονής, του να θέλεις περισσότερα από κάποιον που σε κρατάει κοντά."Ήταν ένα πολυάσχολο καλοκαίρι για την LUSAINT, η οποία έχει παίξει δίπλα σε καλλιτέχνες όπως οι JP Cooper, Michael Kiwanuka και το Φεστιβάλ του Montreux, και ακολουθεί η περιοδεία ως support με τον ποπ σταρ Calum Scott.

δείτε το βίντεο:

 



Εμπνευσμένη από τον κόσμο της τζαζ και της μπλουζ που βρίσκεται στην εκτεταμένη συλλογή δίσκων των γονιών της, η LUSAINT ξεκίνησε την καριέρα της διασκευάζοντας καλλιτέχνες όπως η Ella Fitzgerald και η Nina Simone σε τοπικά μπαρ και εστιατόρια. Το 2019, όλα άλλαξαν: η διασκευή της στο "Don't Let Go" των En Vogue παρουσιάστηκε σε μια δημοφιλή βρετανική τηλεοπτική εκπομπή και έγινε το τραγούδι με τα περισσότερα Shazam στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια μόνο μέρα. Ακολούθησε μια διασκευή στο "Wicked Game", η οποία συγκέντρωσε πάνω από 30 εκατομμύρια προβολές μόνο στο YouTube, οδηγώντας σε ένα δισκογραφικό συμβόλαιο και την κυκλοφορία πρωτότυπης μουσικής με το ντεμπούτο της το 2023, "Dark Horse". Η διαχρονική και ξεχωριστή φωνή της εξασφάλισε στην τραγουδίστρια άμεση υποστήριξη, η οποία είδε τη βάση των θαυμαστών της να συνεχίζει να αυξάνεται στην πατρίδα της και στο εξωτερικό.


ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ:

https://orcd.co/nkl54dm


Κυκλοφορεί από τη The Hubsters

Σάββατο 12 Ιουλίου 2025

Ένα ποίημα για την Κυριακή - Ντίνος Χριστιανόπουλος

 



"Το έγκλημα της μοναξιάς"


Κάθε που πέφτει επικίνδυνα το βράδυ,

ξυπνάει η φωνή σου μέσα μου και με ρημάζει·

κι όταν η νύχτα όλες τις γλυκιές εικόνες διώχνει,

προβάλλει εντός μου η βρώμικη ομορφιά σου

και σβήνει από τα μάτια τη λάμψη του Θεού.


Και τότε δίνομαι στο έγκλημα της μοναξιάς,

που χρόνια τώρα μέσα μου το ετοιμάζω,

και πια δεν έχει ουράνιο φεγγοβόλημα,

δεν έχει πια παιδικές χορωδίες,

μονάχα μια προσπάθεια για σπασμούς,

νυχτερινά χαρτονομίσματα τσαλακωμένα.


Ντίνος Χριστιανόπουλος

(1931 - 2020)

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025

Θουκυδίδη "Παθολογία του πολέμου" σε μετάφρασεις των Ε. Λαμπρίδη και Ελ. Βενιζέλου

 

Θουκυδίδης
(460 π.Χ, - 398 π.Χ.)


Μυρίζει μπαρούτι συνεχώς στον ανυπόστατο στην ουσία χώρο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, ακόμη και μεταξύ συμπολιτών μας. Αγωνίζονται κάποιοι να δείξουν, πως βρίσκονται στη λεγόμενη "σωστή πλευρά της ιστορίας" - ανάθεμα σε εκείνους που πρώτοι λανσάρανε αυτή την ανόητη φράση. Μεταξύ άλλων, όσοι από ιδιοσυγκρασία τηρούν μετριοπαθή στάση, δέχονται πυρά από παντού: οι μεν τους κατηγορούν για αντισημίτες, όταν καταγγέλλουν τη γενοκτονία που πραγματοποιεί η κυβέρνηση Νετανιάχου, οι δε τους αποκαλούν ισαποστάκηδες (στην καλύτερη περίπτωση) όταν δεν βγάζουν μίσος προς όσους τυχόν έχουν άλλη άποψη. Η κατάσταση θυμίζει την εποχή της Τρομοκρατίας κατά τη Γαλλική Επανάσταση όταν ένα σχόλιο για τις ελλείψεις σε κάποιο προϊόν, μπορούσε να σε στείλει στη γκιλοτίνα ως εχθρό της επανάστασης ή στη Σοβιετική Ένωση όταν ένα παράπονο για την μακρά αναμονή στην ουρά για τα ψώνια σε καθιστούσε ύποπτο για πράκτορα του ιμπεριαλισμού και σε έστελνε για διακοπές διαρκείας στα γκουλάγκ.

Επίσης, μου θύμισε το περίφημο απόσπασμα από την Ιστορία του Θουκυδίδη, το απόσπασμα στο οποίο οι μελετητές έδωσαν τον τίτλο "Παθολογία του Πολέμου". Πόλεμος δεν γίνεται μονάχα με όπλα. Πόλεμος είναι όταν καλπάζει η ανεργία, η ακρίβεια, η ανασφάλεια και ο άνθρωπος ζει σε καθεστώς ασφυκτικής πίεσης.

ο Τοποτηρητής

* διατήρησα την ορθογραφία και τη στίξη των μεταφραστών

Λαμβάνοντας αφορμή από τα γεγονότα της Κέρκυρας και τις εκεί βαρβαρότητες (βλ. ΘΟΥΚ 3.69.1–3.81.5), ο Θουκυδίδης ανατέμνει στο σημείο αυτό την ανθρώπινη ψυχή και αναπτύσσει την παθολογία του εμφύλιου πολέμου.

[3.82.1] Σε τέτοιες άκρες αγριότητες έφτασε ο εμφύλιος πόλεμος και φάνηκε φριχτός περισσότερο γιατί ήταν από τις πρώτες εκδηλώσεις, ενώ αργότερα μπορεί να πει κανείς πως ολόκληρος ο Ελληνικός κόσμος συνταράχτηκε με τον ίδιο τρόπο, γιατί υπήρχαν εσωτερικές διαφορές σε κάθε τόπο ανάμεσα στους δημοκρατικούς αρχηγούς, που καλούσαν τους Αθηναίους να τους υποστηρίξουν, και στους ολιγαρχικούς, που φώναζαν τους Λακεδαιμονίους. Βέβαια, σε καιρό ειρήνης, δε θα ήταν εύκολο να βρουν αιτία για επανάσταση, ούτε θα ήταν τόσο πρόθυμοι να καλέσουνε βοήθεια απ’ έξω· αλλά τώρα που βρίσκονταν σε πόλεμο οι δυο μεγάλοι, και υπήρχαν οι συμμαχίες με τον έναν ή τον άλλον από τους δυο, δεν εδίσταζαν να επικαλεστούν τη βοήθειά τους και να την επιτύχουν όσοι ήθελαν να κάνουν πραξικόπημα για ν’ αλλάξουν το καθεστώς, για να βλάψουν τους εχτρούς τους και συνάμα για να ενισχύσουν τη δική τους μερίδα. 


[3.82.2] Κ’ έπεσαν πολλές και βαρειές συμφορές στα διάφορα κράτη από τις εσωτερικές τους επαναστάσεις, τέτοιες που γίνονται βέβαια και θα γίνονται πάντοτε όσο μένει ίδιο το φυσικό του ανθρώπου, αλλά που μπορεί να συντύχουν πιο άγρια ή πιο μαλακά, και που θ’ αλλάζουνε μορφή ανάλογα με το πώς θα παρουσιαστούν κάθε φορά οι παραλλαγμένες περιστάσεις. Γιατί σε καιρούς ειρήνης κι όταν υπάρχει σχετική ευημερία, τόσο οι πολιτείες όσο και τα άτομα, είναι πιο καλοπροαίρετοι ο ένας για τον άλλον, επειδή δε φτάνουνε σε απόγνωση από άκρα ανάγκη που δεν τους ήρθε με τη θέλησή τους· ο πόλεμος όμως, που παίρνει ύπουλα κάτω απ’ τα πόδια των ανθρώπων την ευκολία να κερδίζουν το καθημερινό τους, τους διδάσκει την ωμότητα, κ’ εντείνει την αγανάχτηση των πολλών ανάλογα με την κατάσταση όπου τους φέρνει. 


[3.82.3] Γίνονταν λοιπόν επαναστάσεις στις πολιτείες, κι αν τυχόν καμιά είχε καθυστερήσει, μαθαίνοντας το τι είχε σταθεί αλλού προτήτερα, προχωρούσε μακρήτερα στις άκρες βιαιότητες, και ξάναβαν τα μυαλά των ανθρώπων προσπαθώντας να επινοήσουν κάτι χειρότερο και πιο περίτεχνο, και να επιβάλουν πιο τερατώδικες αντεκδικήσεις. 


[3.82.4] Και νόμισαν πως είχαν το δικαίωμα ν’ αλλάξουν και τη συνειθισμένη ανταπόκριση των λέξεων προς τα πράγματα, για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους. Έτσι η αστόχαστη αποκοτιά θεωρήθηκε παλληκαριά γι’ αγάπη των συντρόφων, ο δισταγμός από πρόνοια για το μέλλον δειλία που προβάλλει ενάρετες δικαιολογίες, η γνωστική μετριοπάθεια ως πρόφαση ανανδρίας, και η ικανότητα να βλέπει κανείς όλες τις πλευρές μιας κατάστασης, ανικανότητα να δράσει από καμιά· την απότομη και βίαιη αντίδραση, την πρόσθεσαν στα προτερήματα του αντρός, και η αποχή από τις ραδιουργίες λογίστηκε φαινομενικά λογική πρόφαση για ν’ αποφύγει κανείς τον κίντυνο. 


[3.82.5] ον αδιάκοπα έξαλλο κατήγορο τον θεωρούσαν πάντα αξιόπιστο, όποιον όμως του αντιμιλούσε, τον υποψιάζονταν για προδοσία. Κι αν έκανε κανείς ραδιουργίες και πετύχαινε, τον είχαν για έξυπνο, κι όποιος υποψιαζόταν και ξεσκέπαζε έγκαιρα τα σχέδια του άλλου ήταν ακόμα πιο καπάτσος. Όποιος όμως προνοούσε ώστε να μη χρειαστούν αυτά καθόλου, έλεγαν πως διαλύει το κόμμα κι αφήνει να τον τρομοκρατήσουν οι αντίπαλοι. Και μ’ ένα λόγο, όποιος πρόφταινε να κάνει το κακό πριν από τον άλλον άκουγε παινέματα, καθώς κι όποιος παρακινούσε στο κακό έναν άλλον που δεν το είχε προτήτερα βάλει στο νου του. 


[3.82.6] Κι ο συγγενής λογιζόταν πιο ξένος από τον κομματικό σύντροφο, επειδή ο σύντροφος ήταν πιο πρόθυμος να ριχτεί στον κίντυνο για το κόμμα χωρίς να εξετάσει την αληθινή αιτία της πράξης του. Οι κομματικοί σύντροφοι δε συνδεόταν μεταξύ τους σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν γι’ αμοιβαία ωφέλεια αλλά για να κερδίσουν πλεονεχτήματα στο πείσμα των νόμων και των κοινωνικών ηθών. Και την εμπιστοσύνη μεταξύ τους δεν την επικύρωναν όρκοι προς τους θεούς, όπως συνηθιζόταν άλλοτε, αλλά ο σκοπός να πατήσουν το νόμο με κοινήν ενέργεια. 


[3.82.7] Τις δίκαιες προτάσεις των αντιπάλων τις δέχονταν μ’ επιφύλαξη παρακολουθώντας τις πράξεις τους αν ήταν πιο ισχυροί κι όχι με γενναιοψυχία. Και κοίταζαν περισσότερο να πάρουν εκδίκηση παρά να φυλαχτούνε για να μην πάθουν πρώτα οι ίδιοι. Κι αν σε κάποια περίσταση έδιναν κ’ έπαιρναν όρκους να συμφιλιωθούν, οι όρκοι ίσχυαν γιατί τη στιγμή εκείνη δεν ήτανε σε θέση κανένας από τους δυο να κάνει τίποτ’ άλλο, επειδή δεν είχαν να περιμένουν ενίσχυση από πουθενά αλλού· μόλις όμως δινόταν η ευκαιρία, εκείνος που πρόφταινε να τολμήσει, αν έβλεπε πουθενά ανοιχτό τον αντίπαλο, του την έφερνε με μεγαλύτερη χαρά επειδή είχε δώσει τα πιστά παρά αν τον εζημίωνε κατ’ ευθεία και φανερά· και λογιζόταν το φέρσιμο τούτο όχι μόνο πιο σίγουρο, αλλά, επειδή είχε υπερισχύσει με πονηριά, έπαιρνε και το χαραχτήρα νίκης σε αγώνα εξυπνάδας. Κ’ ευκολώτερα νομίζονταν επιδέξιοι οι πολλοί που κακουργούν, παρά ενάρετοι όσοι δεν ξέρουν απ’ αυτά. Και ντρέπονται για τούτο το δεύτερο ενώ καμαρώνουνε για το πρώτο.


[3.82.8] Αιτία για ολ’ αυτά είναι η όρεξη ν’ αποχτήσουν δύναμη οι άνθρωποι από απληστία και φιλοδοξία· κι’ απ αυτά πηγάζει η ορμή που τους σπρώχνει, μια και μπούνε στη διαμάχη των κομμάτων. Γιατί όσοι ξεπρόβαλαν κάθε φορά σαν αρχηγοί στις πολιτείες, ο καθένας με ωραίο και αξιόπρεπο σύνθημα, πως εκτιμούν πάνω απ’ όλα την ίση συμμετοχή όλων των πολιτών στη διοίκηση [της πολιτείας], ή τη γνωστική και μετρημένη κυβέρνηση των πιο καλών, γνοιάζονταν για τα κοινά μόνο με τα λόγια, ενώ κέρδιζαν πλεονεχτήματα για τον εαυτό τους, και πολεμώντας με κάθε τρόπο να υπερισχύσουν ο ένας από τον άλλον πολλές φορές ως τώρα τόλμησαν να κάνουν τα πιο φοβερά πράματα, κ’ επιδίωξαν να εκδικηθούν τους αντιπάλους τους όχι ως εκεί που επιτρέπει η δικαιοσύνη και το συμφέρον της πολιτείας, αλλά κάνοντας τις πιο άγριες πράξεις, με μοναδικό περιορισμό το τι ήταν πιο ευπρόσδεκτο κάθε φορά για τη μια ή την άλλη μερίδα· και δεν εδίστασαν στην προσπάθειά τους να καταλάβουν την αρχή είτε καταδικάζοντας τους αντιπάλους με άδικη ψήφο του λαού, είτε με βίαιο πραξικόπημα, να χορτάσουν τη φιλοδοξία τους της στιγμής. Έτσι που κανείς από τους δυο δεν ακολουθούσε τους κανόνες του σεβασμού προς το δίκαιο και το σωστό, αλλά όσοι τύχαινε με ωραία και πρεπούμενα λόγια να σκεπάσουν τις πιο ανόσιες πράξεις, αποχτούσαν καλύτερη φήμη. Οι πιο μετριοπαθείς πολίτες θανατώνονταν κι από τους δυο, είτε γιατί δε βοηθούσαν τον αγώνα τους ή γιατί τους φθονούσαν οι άρχοντες ως και την πιθανότητα να επιζήσουν.


[3.83.1] Έτσι γίνηκαν κάθε λογής διαστρεμμένα εγκλήματα ανάμεσα στους Έλληνες κ’ αιτία τους ήταν οι εσωτερικές διενέξεις κ’ επαναστάσεις. Και οι ηθικοί τρόποι που συγγενεύουν τα πιο στενά με την ευγενικιά φύση, έγιναν καταγέλαστοι και αφανίστηκαν, κ’ επικράτησαν οι οξείες αντιθέσεις των αντιπάλων κομμάτων με διαμετρικά αντίθετα φρονήματα, χωρίς ίχνος αμοιβαίας εμπιστοσύνης. 


[3.83.2] Γιατί δεν υπήρχε τίποτα που να διαλύσει τη δυσπιστία αυτή, ούτε λόγος που να δίνει εγγύηση, ούτε όρκος που να φοβάται κανείς να τον πατήσει. Κι όταν επικρατούσαν, όλοι στοχάζονταν πως δεν είχαν καμμιάν ελπίδα να εξασφαλιστούνε μόνιμα, γι’ αυτό περισσότερο φρόντιζαν πώς να μην πάθουν αυτοί πρώτοι παρά που μπορούσαν να δώσουν πίστη στους άλλους. 


[3.83.3] Και τις περισσότερες φορές επέπλεαν όσοι είχαν τις κατώτερες διάνοιες, γιατί επειδή φοβούνταν τόσο την ίδια τους κατωτερότητα όσο και την εξυπνάδα των αντιπάλων, μήπως γι’ αυτό δεν μπορέσουν να επιβάλουν τη γνώμη τους με τα λόγια, και μήπως με την ευστροφία τους οι άλλοι προφτάσουν να τους συκοφαντήσουν και να εξυφάνουν τα συνωμοτικά τους σχέδια προτήτερα, τολμούσαν να κάνουνε πραξικοπήματα με αναίδεια. 


[3.83.4] Ενώ όσοι δεν καταδέχονταν να λάβουν τα μέτρα τους έγκαιρα, βέβαιοι πώς θα προαισθάνονταν τον κίντυνο, γιατί νόμιζαν πως δε χρειάζονται οι πράξεις εκεί που έφτανε η γνώση, πιάνονταν αφύλαχτοι και θανατώνονταν.


Μτφρ. Ε. Λαμπρίδη. 1962. Θουκυδίδου Ιστορία. Πρόλογος, μετάφραση, σχόλια. Εισαγωγή: Ι.Θ. Κακριδής. Ι–IV. Αθήνα: Γκοβόστης.



Για τους μερακλήδες:


Μτφρ. Ε.Κ. Βενιζέλος. [1940] 1960. Θουκυδίδου Ιστορίαι. Ι–ΙΙ. 2η έκδ. Αθήνα: Βιβλιοπωλείον της Εστίας. (1η έκδ. Οξφόρδη: Οxford University Press).


[3.82.1] Εις τοιαύτας υπερβολάς ωμότητος έφθασεν ο εμφύλιος σπαραγμός, ο οποίος εθεωρήθη ακόμη ωμότερος της πραγματικότητος, λόγω του ότι υπήρξεν ο πρώτος. Διότι βραδύτερον τουλάχιστον, όλος σχεδόν ο Ελληνικός κόσμος συνεταράχθη, καθόσον ο ανταγωνισμός των αρχηγών των δημοκρατικών και των ολιγαρχικών, εις τας διαφόρους πόλεις, αποτέλεσμα είχεν οι μεν πρώτοι να επικαλούνται την βοήθειαν των Αθηναίων, οι δε δεύτεροι των Λακεδαιμονίων. Και εν καιρώ μεν ειρήνης ούτε πρόφασιν είχαν, ούτε διάθεσιν να επικαλούνται την επέμβασίν των. Τώρα όμως που αι δύο αυταί πόλεις ευρίσκοντο εις πόλεμον, και οι δημοκρατικοί και οι ολιγαρχικοί των άλλων πόλεων επεδίωκαν βιαίας πολιτικάς μεταβολάς, εύρισκαν ευκόλως την ευκαιρίαν να εξασφαλίζουν συγχρόνως την βοήθειαν των συμμάχων, δια να κατατροπώσουν τους αντιπάλους των, και με το ίδιον μέσον ενισχυθούν οι ίδιοι. 


[3.82.2] Ένεκα τωόντι εμφυλίων σπαραγμών, ενέσκηψαν εις τας πόλεις πολλαί και μεγάλαι συμφοραί, αι οποίαι παρουσιάζονται και θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζωνται πάντοτε, εφόσον η ανθρωπίνη φύσις μένει η ιδία, φέρουν όμως βαρύτερον ή έλαφρότερον χαρακτήρα και διαφέρουν κατά την μορφήν, αναλόγως της μεταβολής των παρουσιαζομένων εκάστοτε περιστάσεων. Διότι εν καιρώ μεν ειρήνης και ευημερίας και αι πόλεις και οι ιδιώται διαπνέονται από ευγενέστερα αισθήματα, καθόσον δεν περιπίπτουν υπό την πίεσιν αναποτρέπτων αναγκών. Αλλ' ο πόλεμος, αφαιρών ολίγον κατ' ολίγον από τους ανθρώπους την καθημερινήν ευμάρειαν, γίνεται διδάσκαλος βίαιος, και τείνει ν' αφομοιώση τας διαθέσεις των πολλών προς την παρούσαν αυτών κατάστασιν. 


[3.82.3] Αι πόλεις λοιπόν ήρχισαν μαστιζόμεναι από στάσεις, και όσαι τυχόν περιέπιπταν εις αυτάς βραδύτερον, επειδή εμάνθαναν τα αλλαχού γινόμενα, εφιλοτιμούντο να υπερβάλουν εις εξεύρεσιν νέων επινοήσεων, δια της πολυμηχάνου υπουλότητος των επιθέσεών των και του πρωτοφανούς των εκδικήσεών των. [3.82.4] Και κατήντησαν να μεταβάλουν αυθαιρέτως την καθιερωμένην σημασίαν των λέξεων, δια των οποίων δηλούνται τα πράγματα. Τωόντι, η μεν παράλογος τόλμη εθεωρήθη ως ανδρεία, ετοίμη εις θυσίαν χάριν των πολιτικών ομοφρόνων, η προνοητική διστακτικότης ως εύσχημος δειλία, η σωφροσύνη ως πρόσχημα ανανδρίας, η δια κάθε τι σύνεσις ως βραδυκινησία. Η τυφλή παραφορά εκρίθη ως ανδρική αρετή, ενώ η χάριν ασφαλείας περαιτέρω σκέψις ως εύσχημος πρόφασις υπεκφυγής. 


[3.82.5] Ο τα πάντα επικρίνων και τους πάντας κακολογών εθεωρείτο άξιος εμπιστοσύνης εις κάθε περίστασιν, ενώ ο αντιτιθέμενος προς αυτόν, ύποπτος. Ο στήνων επιτυχή παγίδα εθεωρείτο άνθρωπος ευφυής, αλλά πολύ περισσότερον ικανός, ο οσφραινόμενος εγκαίρως αυτήν. Ενώ εκείνος που εφρόντιζε να μην ευρεθή εις την ανάγκην να κάμη ούτε το εν, ούτε το άλλο, εθεωρείτο διαλυτής του κόμματος και πανικόβλητος απέναντι των αντιπάλων. Με μίαν λέξιν, ο προτρέχων άλλου εις την διάπραξιν κακού εκρίνετο άξιος επαίνων, καθώς και ο παρακινών άλλον εις διάπραξιν κακού, το οποίον εκείνος δεν είχε διανοηθή. 


[3.82.6] Και ο ίδιος άλλωστε ο συγγενικός ακόμη δεσμός εθεωρήθη ολιγώτερον στενός τού μεταξύ πολιτιτικών ομοφρόνων δεσμού, διότι οι τελευταίοι ήσαν προθυμότεροι εις το να τολμήσουν κάθε τι χωρίς δισταγμόν. Καθόσον οι φατριαστικοί σύνδεσμοι δεν συνιστώντο χάριν αμοιβαίας βοηθείας, επί τη βάσει των κειμένων νόμων, αλλά χάριν ιδιοτελών σκοπών, αντιθέτων προς τους καθεστώτας νόμους. Και η προς αλλήλους εμπιστοσύνη ενισχύετο όχι τόσον δια των προς τους θεούς όρκων, όσον δια της από κοινού διαπράξεως εγκλημάτων. 


[3.82.7] Οσάκις οι αντίπαλοι διετύπωναν ευλόγους προτάσεις, εκείνοι προς τους οποίους εγίνοντο αι προτάσεις, εάν ήσαν ισχυρότεροι, δεν τας απεδέχοντο με αίσθημα ειλικρινούς εμπιστοσύνης, αλλά λαμβάνοντες συγχρόνως τ' αναγκαία εξασφαλιστικά μέτρα. Επροτίμων πολύ περισσότερον ν' αντεκδικηθούν δια κακόν, το όποιον έπαθαν, παρά να προλάβουν το κακόν. Και οσάκις υπό την πίεσιν των περιστάσεων αντηλλάσσοντο τυχόν όρκοι προς ενίσχυσιν συνδιαλλαγής, οι όρκοι ίσχυαν μόνον προσωρινώς, εφόσον αμφότεροι οι ορκισθέντες δεν είχαν πού αλλού να στηριχθούν. Αλλ' εκείνος, ο οποίος, δοθείσης ευκαιρίας, πρώτος ανέκτα το θάρρος του, εάν έβλεπε τον αντίπαλον απροφύλακτον, εξεδικείτο με μεγαλητέραν ευχαρίστησιν, λόγω του ότι εξηπάτα την προς τον όρκον εμπιστοσύνην του αντιπάλου του, παρά εάν εξεδικείτο παλληκαρίσια. Διότι υπελόγιζεν, ότι εκτός του πλεονεκτήματος της ασφαλείας, εκέρδιζε και το βραβείον της επιτηδειότητος αφού επεκράτησε δι' απάτης. Οι περισσότεροι τωόντι άνθρωποι προτιμούν να είναι αχρείοι και να ονομάζωνται επιτήδειοι, παρά να είναι χρηστοί και να λέγωνται ευήθεις, και δια το τελευταίον τούτο μεν εντρέπονται, ενώ δια το πρώτον υπερηφανεύονται. 


[3.82.8] Αιτία όλων αυτών ήταν η δίψα της εξουσίας, την οποίαν γεννά η πλεονεξία και η φιλαρχία, και το φατριαστικόν πνεύμα, το όποιον εκτρέφουν τα δύο αυτά πάθη, εις όσους περιπέσουν άπαξ εις φατριαστικάς έριδας. Διότι οι αρχηγοί των φατριών εις τας διαφόρους πόλεις, προβάλλοντες εκατέρωθεν εύηχα συνθήματα, οι δημοκρατικοί την πολιτικήν ενώπιον του νόμου ισότητα του πλήθους, οι ολιγαρχικοί την σώφρονα αριστοκρατίαν, λόγω μεν υπηρέτουν τα κοινά, πράγματι όμως καθίστων αυτά βραβείον του προσωπικού των ανταγωνισμού. Αγωνιζόμενοι, εξ άλλου, να υποσκελίσουν αλλήλους με κάθε μέσον, ετόλμησαν τα τερατωδέστερα πράγματα. Αλλά και ταύτα ακόμη υπερέβαιναν αι εκδικήσεις των, τας οποίας και αι δύο μερίδες ώθουν όχι απλώς μέχρι των ορίων, τα οποία θα επέβαλλε το δίκαιον και το κοινόν συμφέρον αλλά μέχρι του σημείου, το οποίον ανταπεκρίνετο εκάστοτε εις την ικανοποίησιν της φατρίας των. Και ήσαν έτοιμοι να κορέσουν τον πόθον της αμέσου εκδικήσεως, είτε δι' αδίκων καταδικών, είτε επιβαλλόμενοι δια της βίας. Και ενώ καμμία από τας δύο μερίδας δεν ενεπνέετο από αισθήματα ευσεβείας, εκείνοι που κατώρθωναν να συγκαλύψουν απεχθείς πράξεις υπό ωραίους λόγους επηνούντο πολύ περισσότερον. Οι πολίται, εξ άλλου, όσοι δεν ανήκαν εις καμμίαν από τας δύο μερίδας, έπιπταν θύματα και των δύο, είτε διότι ηρνούντο ν' αγωνισθούν παρά το πλευρόν των, είτε διότι τους εφθόνουν δια την ακίνδυνον και ήσυχον ζωήν που εζούσαν.


[3.83.1] Τοιουτοτρόπως, ένεκα των εμφυλίων σπαραγμών, όλαι αι μορφαί της μοχθηρίας ενεφανίσθησαν εις τον Ελληνικόν κόσμον. Η αγαθότης, η οποία συνδέεται στενώς με την ευγένειαν του χαρακτήρος, κατεγελάτο τόσον, ώστε εξηφανίσθη, ενώ επεκράτησεν ο πλήρης δυσπιστίας αμοιβαίος ανταγωνισμός, 


[3.83.2] καθόσον δεν υπήρχε τίποτε που να ημπορή να οδηγήση εις συνδιαλλαγήν, ούτε υποσχέσεις πανηγυρικαί, ούτε όρκοι φοβεροί. Έκαστος, εφόσον ήτον ισχυρότερος, σκεπτόμενος πόσον απελπιστικώς αναξιόχρεοι ήσαν αι διδόμεναι εγγυήσεις, ελάμβανε τ' αναγκαία δια την ασφάλειάν του μέτρα, χωρίς να ημπορή να στηριχθή εις άλλους. 


[3.83.3] Και οι έχοντες ασθενεστέραν την αντίληψιν επεκράτουν ως επί το πλείστον. Διότι, φοβούμενοι, ως εκ της ιδικής των ανεπαρκείας και της ευφυίας των αντιπάλων των, μήπως όχι μόνον ηττηθούν κατά την συζήτησιν, αλλά και ένεκα της ευστροφίας του πνεύματος των τελευταίων πέσουν πρώτοι θύματα των μηχανορραφιών των, έφθαναν τολμηρώς μέχρις εγκλήματος. 


[3.83.4] Ενώ εκείνοι, επειδή ένεκα καταφρονήσεως των αντιπάλων των ενόμιζαν ότι ημπορούν εγκαίρως ν' αντιληφθούν τους σκοπούς των, και ότι δεν υπάρχει ανάγκη να επιδιώξουν δια της δυνάμεως ό,τι ηδύνατο να επιτευχθή δια της ευφυίας, κατελαμβάνοντο απροφύλακτοι και εφονεύοντο ως επί το πλείστον.

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025

Το Δάσος της ''Παργινόσκαλας'' και το Κάστρο της Μπούκας-''Παλιοσάραγα'' του Νίκου Γιαννούλη

 Αίσθηση έντονη προκάλεσε η είδηση της επέμβασης στο Δάσος της Παργινόσκαλας κατά την οποία κόπηκαν δέντρα προκαλώντας ενόχληση και δυσαρέσκεια σε πλήθος συμπολιτών μας, αν όχι στο σύνολο. Σήμερα, ο Τοποτηρητής έλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα από τον κ. Νίκο Γιαννούλη, στο οποίο αναφέρονται τα ακόλουθα:


Το τελευταίο διάστημα επανέρχεται για μια ακόμη φορά η προσπάθεια ‘’αξιοποίησης’’  του Δάσους Παργινόσκαλας. Αφορμή η δήθεν προστασία από πυρκαγιά με κοπή δένδρων η οποία διαχρονικά έχει καταστρέψει σχεδόν το 50% του δάσους. Μετά από προτροπή  αρκετών συμπατριωτών σας αποστέλλω άρθρο μου (Ιούλιος-2018) για το Δάσος Παργινόσκαλας και τα ΄΄Παλιοσάραγα’’ -Ιαματικές Πηγές, με αφορμή  τότε την πρωτοβουλία του   Υπ. Εθν. Άμυνας  για ‘’αξιοποίηση’’ τους. 


                  Με εκτίμηση


            Ν.Δ.Γιαννούλης


Ο Τοποτηρητής είναι ανοιχτός σε κάθε παρέμβαση συμπολιτών και συμπολιτισσών μας για κάθε θέμα, πόσο μάλλον όταν αφορά τον τόπο μας. Επομένως, αναδημοσιεύουμε το άρθρο του κ. Γιαννούλη

Το Δάσος της ''Παργινόσκαλας'' και το Κάστρο της Μπούκας-''Παλιοσάραγα''


 Ο δημόσιος χώρος αποτελεί συστατικό στοιχείο της πόλης για την εξασφάλιση της ποιότητας της ζωής και της κοινωνικότητας των κατοίκων, αποτυπώνει την  βασική της δομή, αποτελεί την εικόνα της στην πρόσληψη και κατανόηση του περιβάλλοντος της.  Τα πάρκα, τα άλση, το περιαστικό πράσινο, το τοπίο, η ακτογραμμή, τα μνημεία, αποτυπώνουν και   διατηρούν τη συλλογική συνείδηση και μνήμη.

Το Υπ. Εθν. Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) σε συνεργασία με τον Δήμο, δρομολογεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, μέσω του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), την εκποίηση δύο ζωτικών χώρων του Δήμου, θεωρώντας ότι έχει τον κύριο λόγο, επειδή χρησιμοποιήθηκαν από τον Στρατό. Πρόκειται για:

    • το Δάσος της '' Παργινόσκαλας'' ( πρώην πεδίο βολής) και

    • το Κάστρο της Μπούκας-''Παλιοσάραγα'' (πρώην στρατόπεδο Σολωμού)

 Επιχειρείται μια σοβαρή παρέμβαση στην πόλη η οποία θα ανατρέψει την ποιότητα ζωής και την ιστορία της, στο βωμό μιας αμφιλεγόμενης ΄΄Ανάπτυξης΄΄.

Καταρχάς δεν υφίσταται η έννοια του ''Στρατοπέδου'' διότι και οι δύο χώροι δεν φιλοξενούν δραστηριότητες του Στρατού εδώ και πολλά χρόνια!! Ειδικότερα:


    1. Tο Δάσος της '' Παργινόσκαλας''

Tο Δάσος της '' Παργινόσκαλας'' (πρώην πεδίο βολής) έκτασης περίπου 100 στρ. παραχωρήθηκε το 1936 από τη Δικτατορία του Μεταξά στο Στρατό, για χρήση ως ΄΄πεδίου βολής΄΄. Δεν λειτούργησε ποτέ ως ΄΄στρατόπεδο΄΄ με την έννοια του στρατωνισμού, κοιτώνων, γραφείων, αποθηκών κ.λ.π. Το 1984-88 μετά από συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Δήμου, το ΄΄πεδίο βολής΄΄ καταργήθηκε, καθαρίσθηκε, δενδροφυτεύτηκε και ανοίχθηκαν διαβάσεις προς την ακτή. Οι ενέργειες αυτές προκάλεσαν πρωτόδικα την ποινική δίωξη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, και την αθώωση των μελών του από το Εφετείο Ιωαννίνων. Αναγνωρίσθηκε δηλαδή ότι από την στιγμή που δεν γίνεται χρήση για τον σκοπό που έγινε η παραχώρηση, αυτοδίκαια η ιδιοκτησία επανέρχεται στο Δημόσιο! Για ποιο ΄΄στρατόπεδο΄΄ λοιπόν γίνεται αναφορά; Η παράθεση των κάτωθι στοιχείων δεν νομιμοποιούν καμία παραχώρηση του. Συγκεκριμένα:


        1.1. Κυριότητα

 Tο Δάσος της '' Παργινόσκαλας'' είναι καταχωρημένο ως «Δημόσιο Κτήμα Α.Β.Κ. 192» (δεν ανήκει στο ΤΕΘΑ).



        1.2.  Χρήσεις Γής

   Tο Δάσος της '' Παργινόσκαλας'' έχει χαρακτηρισθεί ως Δασική έκταση και είναι καταχωρημένο στους Δασικούς Χάρτες του Δήμου Πρέβεζας. Επίσης σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) Πρέβεζας το Δάσος ''Παργινόσκαλας'' καταγράφεται ως «συμπαγές ψηλό δάσος έκτασης τουλάχιστον 75 στρεμμάτων, εκτός σχεδίου, Ζώνη Προστασίας δάσους και δασικού τοπίου» και χαρακτηρίζεται ως ΠΕΠ-ΔΠ.

«Οι Περιοχές Προστασίας Δασών και Δασικών Εκτάσεων (ΠΕΠ−ΔΠ), αποσκοπούν στη διαφύλαξη και διαχείριση των δασών και των δασικών εκτάσεων και στην προστασία και αναβάθμιση των γειτονικών τους περιοχών. Γι΄ αυτό περιλαμβάνουν όχι μόνο δασικές εκτάσεις, όπως αυτές ορίζονται από τη σχετική εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και αγρούς και αγροτεμάχια».


        1.3. Η ιδιαιτερότητα του Δάσους της '' Παργινόσκαλας''

            1.3.1. Η ευρύτερη περιοχή εμπίπτει στις διατάξεις προστασίας της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, του τοπίου, του Αιγιαλού και της παραλίας. Η γεωμορφολογία της περιοχής δεν δικαιολογεί σε καμιά περίπτωση επεμβάσεις. Η καταστροφή αυτού του υπέροχου φυσικού μνημείου θα είναι ανεπανόρθωτη, μη αναστρέψιμη.  

            1.3.2. Η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει ένα μοναδικής αισθητικής αξίας τοπίο, με  βραχώδεις σχηματισμούς, δυσπρόσιτους κολπίσκους, ένα  παράθυρο, μοναδικό, με ανοιχτό τον ορίζοντα, που τόσο έχει ανάγκη η ψυχή μας! Τοπίο είναι, ο χώρος που μας περιβάλλει, μία πολυδιάστατη οντότητα, μία σύνθεση χώρων, είτε ανθρωπογενών, είτε τροποποιημένων από τον ανθρώπινο παράγοντα, που χρησιμεύει ως υποδομή ή πλαίσιο για τη συλλογική μας διαβίωση.{Ν. 3827/25.02.2010 «Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Τοπίου»)}. Δεν αφορά μόνο το οικοσύστημα, το σκηνικό, ή τις μνήμες και συναισθηματικές επιρροές στον άνθρωπο. Είναι συγχρόνως όλα αυτά μαζί, περιβαλλοντικό, πολιτισμικό, κοινωνικοοικονομικό αγαθό και χρήζει  προστασίας, σχεδιασμού και διαχείρισης βάσει συγκεκριμένης πολιτικής.

            1.3.3. Ο χώρος είναι αναπόσπαστος δεμένος με την ιστορία και τους αγώνες της πόλης μας, για λευτεριά και κοινωνική δικαιοσύνη! Τον Σεπτέμβρη του 1944, και ενώ οι Ναζί-φασίστες ποδηγετούσαν ακόμη την πατρίδα μας,  σχεδόν 80 πατριώτες (ΧΡ. ΚΟΝΤΟΣ Γυμνασιάρχης και ξεχωριστοί αγνοί συμπολίτες μας)  βασανίστηκαν και  εκτελέστηκαν στην ''Παργινόσκαλα''.!!




    2. Το Κάστρο της Μπούκας-''Παλιοσάραγα''  

   Το Κάστρο της Μπούκας-''Παλιοσάραγα΄΄ έχει έκταση 28 στρέμματα και στο διάβα του χρόνου αποτέλεσε οχυρωματικό φρούριο (Κάστρο Μπούκας), ΄΄Σεράγια Αλή Πασσά΄΄ (''Παλιοσάραγα΄΄), Ιαματική Πηγή (Χαμάμ Αλή Πασσά, Δημοτικά Ιαματικά Λουτρά) και πρώην ΄΄Στρατόπεδο ΄΄.


        2.1. Χρήσεις Γης

Σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) ο χώρος βρίσκεται εντός σχεδίου Πόλεως με χαρακτηρισμό, Κοινόχρηστος χώρος Πρασίνου στο μεγαλύτερο τμήμα του και Τουρισμό – Αναψυχή στην νότια άκρη του.    


        2.2. Η ιδιαιτερότητα του χώρου  

            2.2.1.  Αρχαιολογικός χώρος

          Το κάστρο της Μπούκας (1478-1701) ήταν η πρώτη σημαντική οθωμανική οχύρωση της πόλης. Χτίστηκε το 1478 από τους Οθωμανούς, ανατινάχθηκε το 1701 από τους Ενετούς πριν την αποχώρησή τους από την Πρέβεζα (Συνθήκη του Κάρλοβιτς) και στα ερείπιά του ο Αλή Πασσάς   έχτισε ανάκτορο στις αρχές της δεκαετίας του 1810.

            2.2.2. Ιαματική πηγή

        Η λειτουργία των Ιαματικών πηγών σχεδόν 200 χρόνια από το 1810 (Χαμάμ Αλή Πασσά- Ανάκτορο)  μέχρις σήμερα είναι συνδεδεμένη με την φυσιογνωμία της πόλης. Σύμφωνα   με απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου (29-12-2017), «αναγνωρίζεται ως ιαματικός, ο φυσικός πόρος, (τοπωνύμιο θέσης: Παλιοσάραγα )». Οι θεραπευτικές της ενδείξεις είναι, ρευματικές παθήσεις, χρόνιοι ρευματισμοί, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, παθήσεις νευρικού συστήματος. Η μελέτη του ΙΓΜΕ ορίζει δύο ζώνες και προτείνεται η απαγόρευση κάθε οικιστικής δραστηριότητας. «Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει επίσης να γίνουν επεκτάσεις στεγανοποίησης επιφανειών (τσιμεντοστρώσεις, ασφαλτοστρώσεις κ.α.) γιατί με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί η κατείσδυση και θα στερηθεί ο υδροφόρος τον φυσικό του εμπλουτισμό».  


    3. Η πρόταση ΄΄Αξιοποίησης΄΄

         Η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ ανέθεσε σε μελετητικό γραφείο, την εκπόνηση πρότασης ΄΄αξιοποίησης΄΄ των δύο αυτών σημαντικών χώρων,  για επένδυση δύο Ξενοδοχείων ΄΄5 αστέρων΄΄. Στην παρουσίαση της πρότασης ακούστηκαν διάφορα επιχειρήματα όπως οι χώροι είναι ΄΄εγκαταλειμμένοι και σκουπιδότοποι΄΄, το ΥΠΕΘΑ ΄΄θα εισπράξει πόρους προκειμένου να ενισχυθεί ο αμυντικός εξοπλισμός΄΄,  ΄΄θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία΄΄ κ.λ.π. Είναι τα χιλιοειπωμένα πυροτεχνήματα προκειμένου να πεισθούν οι κάτοικοι ότι η ΄΄5άστερη΄΄ πρόταση θα σηματοδοτήσει ΄΄ανάπτυξη΄΄ στην περιοχή. Όμως:

    • Το ΄΄Πυροβολικό΄΄ δεν ήταν σκουπιδότοπος; Καθαρίστηκε, έγινε το Νηπιαγωγείο της γειτονιάς, εκπονήθηκε μελέτη για χώρο αναψυχής και πρασίνου και σταδιακά αποδόθηκε στους κατοίκους.

    • Το ΥΠΕΘΑ, προσβλέπει πόρους από το ξεπούλημα και την καταστροφή των δύο ζωτικών χώρων, για αμφιλεγόμενους εξοπλισμούς και να εισπράττει εύσημα  από το ΝΑΤΟ; Το 2010-17 σε μια εποχή που καταληστεύθηκε ο λαός, 17 δις δαπανήθηκαν στο ΝΑΤΟ και η χώρα φιγουράρει στις 4 πρώτες χώρες των μελών του, 2η μετά τις ΗΠΑ, με 2,3% συμμετοχή στις στρατιωτικές δαπάνες.

    • Έχουν εξαντληθεί οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρις σήμερα για την πραγματική ανάπτυξη του τόπου μας προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων και όχι των λίγων;

    • Ανάπτυξη δεν είναι και το δάσος, το τοπίο, η ιστορία μας, τα μνημεία μας;

    • Επί πλέον το σοβαρό πρόβλημα της σχέσης του τουρισμού με την τοπική οικονομία έχει συντεταγμένα νομοθετηθεί με την  ΚΥΑ 24208/2009, ΦΕΚ 1138Β/11.6.2009 (Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό). Ο χαρακτήρας της Ανάπτυξης για την περιοχή μας περιγράφεται στη απεικόνιση του χάρτη «Βασικών κατευθύνσεων χωρικής οργάνωσης του τουρισμού» που συνοδεύει την ΚΥΑ. Σύμφωνα με την ΚΥΑ  ολόκληρη η έκταση του Δήμου Πρέβεζας κατατάσσεται στην κατηγορία Β2 «Περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού».


    1. Η παραβίαση της νομιμότητας από την πρόταση ΄΄Αξιοποίησης

          Η παράδοση των δύο αυτών ιστορικών χώρων δεν είναι σύννομη σύμφωνα με τις προαναφερόμενες δεσμεύσεις. Για να εφαρμοσθεί η ΄΄5 άστερη΄΄πρόταση πρέπει:

        1.1. Το Δάσος της '' Παργινόσκαλας''    

    • Να μεταγραφεί από «Δημόσιο Κτήμα Α.Β.Κ. 192»

    • Να αποχαρακτηρισθεί από Δασική έκταση

    • Να τροποποιηθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.), ως προς την χρήση του

        1.1. Το Κάστρο της Μπούκας-''Παλιοσάραγα''  

    • Να αποχαρακτηρισθεί από «Αρχαιολογικός χώρος»

    • Να τροποποιηθεί η χωροθέτηση του ΄΄Θερμαλιστικού Κέντρου΄΄

    • Να τροποποιηθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.), ως προς την χρήση του

        1.1. Παραβίαση της ΚΥΑ  τουριστικής ανάπτυξης   

Η πρόταση και για τους δύο χώρους είναι αντίθετη και με τον προβλεπόμενο χαρακτήρα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής!

      Η Δημοτική Αρχή επωμίζεται τεράστιες ευθύνες, παραβλέποντας την ιστορία, την ποιότητα ζωής και την αγωνιστική κληρονομιά της πόλης.  Η πρόταση  που προσπαθούν να υλοποιήσουν είναι στην λογική   μιας ΄΄Ανάπτυξης΄΄ με κύρια χαρακτηριστικά την υποταγή στο κέρδος, τις ΄΄αγορές΄΄, την άγρια εκμετάλλευση του Δημόσιου Χώρου, παραβλέποντας ότι υπάρχει και η Αξιοβίωτη  Ανάπτυξη.

           Μια Ανάπτυξη που στον πυρήνα της περιέχει ένα Αξιακό Σύστημα με βασικούς άξονες, τον Άνθρωπο, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και Πρόνοια, την Ποιότητα Ζωής, τον σεβασμό στη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά μας!


                                                                                                           Ν.Δ.Γιαννούλης

                                                                                                            Φυσικός-Περιβαλ/λόγος PhD, MSc)


                                                                                                                             Ιούλιος 2018

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025

Ο κιθαρίστας του λαού

 Ο Τζόνι Μαρ, κιθαρίστας των Σμιθς για όσους και όσες τυχόν αγνοούν, στην αυτοβιογραφία του είχε μόνο καλά λόγια να πει για τον Ρόρι. Έλεγε "όλοι τον σεβόμασταν για την εργασιακή ηθική του και το πόσο σκληρά δούλευε, [πέρα από το πόσο όμορφα έπαιζε]". Καθόλου τυχαία, τον Ρόρι Γκάλαχερ ήδη από τα 70ς τον είχαν ανακηρύξει τον Πιο Σκληρά Εργαζόμενο στο Ροκ'ν'ρολ!


Rory Gallagher "Million miles away" (live)
LP "Irish Tour '74"


Τρίτη 8 Ιουλίου 2025

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναγορεύει τον διακεκριμένο συνθέτη και διευθυντή ορχήστρας κ. Σταύρο Ξαρχάκο σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής

 




Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό


Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025 και ώρα 20:00 στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Αναγόρευσης του διακεκριμένου συνθέτη και μαέστρου κ. Σταύρου Ξαρχάκου σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


Το πρόγραμμα της Τελετής περιλαμβάνει:

    • Προσφώνηση από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγήτρια κυρία Άννα Κ. Μπατιστάτου

    • Έπαινος του Τιμωμένου από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητή κ. Ιωάννη Ε. Τζαμτζή

    • Ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του Τμήματος Φιλολογίας, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Καθηγητή κ. Αλέξανδρο Γ. Αλεξάκη  

    • Ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από την Πρόεδρο του Τμήματος Καθηγήτρια κυρία Άννα Θ. Μαχαιρά

    • Ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του Τμήματος Φιλοσοφίας, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από την Πρόεδρο του Τμήματος Καθηγήτρια κυρία Γκόλφω Ε. Μαγγίνη 

    • Περιένδυση του Τιμωμένου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής Καθηγητή κ. Ιωάννη Ε. Τζαμτζή

    • Επίδοση των τίτλων από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγήτρια κυρία Άννα Κ. Μπατιστάτου

    • Αντιφώνηση του τιμωμένου

    • Μουσικό πρόγραμμα, από φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με έργα του συνθέτη. 


Ακολουθεί βιογραφικό σημείωμα του τιμωμένου

Ο κύριος Σταύρος Ξαρχάκος, μουσουργός, διευθυντής ορχήστρας και ενορχηστρωτής, είναι, κατά κοινή ομολογία, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, στα πεδία του καλούμενου «έντεχνου» τραγουδιού, του λαϊκού τραγουδιού, αλλά και της συμφωνικής μουσικής. 

Αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο της πολιτιστικής ιστορίας της χώρας μας και το έργο του γνώρισε –και συνεχίζει να γνωρίζει– μεγάλη απήχηση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 

Λάκων από πλευράς οικογενειακής καταγωγής (Μάνη), ο κύριος Ξαρχάκος γεννήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, το 1939. Τις μουσικές σπουδές του πραγματοποίησε στη γενέτειρά του (Ωδείο Αθηνών, με δάσκαλο τον Μενέλαο Παλλάντιο), στο Παρίσι (πλησίον της εμβληματικής μουσικολόγου Nadia Boulanger) και στη Νέα Υόρκη (The Julliard School), με δασκάλους τους Leonard Bernstein και David L. Diamond). Έχει συνθέσει συμφωνικά έργα, έχει επενδύσει με μουσική πλήθος κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών παραγωγών, ενώ έχουν τύχει ευρύτατης δημοσιότητας και γνώρισαν την αγάπη του κοινού τα πολυάριθμα τραγούδια του. Η Ελληνική ποίηση του χρωστά τη μελοποίηση ορισμένων από τους διαπρεπέστερους εκπροσώπους της. Έχει επενδύσει με τη μουσική του αρχαία τραγωδία και σύγχρονα δραματικά έργα και έχει συνθέσει για διεθνή μπαλέτα. Είναι πολυβραβευμένος σε μουσικά και κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Έχει, αναγορευθεί Doctor of Fine Arts στο Πανεπιστήμιο Adelphi της Νέας Υόρκης καθώς και Επίτιμος Διδάκτωρ στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και στο Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Έχει διατελέσει Αντιδήμαρχος Αθηναίων και θήτευσε στη Βουλή των Ελλήνων από την οποία και παραιτήθηκε για λόγους αρχής καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έχει επίσης τιμηθεί από την Ελληνική Δημοκρατία με το παράσημο των Ανωτέρων Ταξιαρχών του Τάγματος της Τιμής.

Το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης του Σύγχρονου Ελληνικού Τραγουδιού, το οποίο φέρει το όνομά του, ιδρύθηκε το 2021, με στόχο την προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού και της μουσικής παράδοσης.

Η αναγόρευση του κ. Σταύρου Ξαρχάκου σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής  του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποτελεί ελάχιστη αναγνώριση της σπουδαίας καλλιτεχνικής και πνευματικής του συνεισφοράς.


Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό. 


Στις 19.15’  το λεωφορείο του Πανεπιστημίου, με αφετηρία την Περιφέρεια, θα πραγματοποιήσει δρομολόγιο προς την Πανεπιστημιούπολη για διευκόλυνση όσων επιθυμούν να παραστούν στην τελετή.


Προσέλευση έως τις 19.45΄. 


Μπορείτε να παρακολουθήσετε σε απευθείας μετάδοση την τελετή στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://diavlos.grnet.gr/uoi την προγραμματισμένη ημέρα και ώρα. 

Με τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση, συναινείτε στη χρήση του φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού για την προβολή της εκδήλωσης, όπως: δελτία τύπου, έντυπο υλικό, διαδίκτυο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κ.ά.

                                                                                         Ιωάννινα, 7 Ιουλίου 2025                                                                        

Από τη Διεύθυνση Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΔΡΟΜΕΤΡΩΝ ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΑ ΥΔΡΟΜΕΤΡΑ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Στα πλαίσια υλοποίησης της πράξης με τίτλο: ‘’ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Δ.Ε ΠΡΕΒΕΖΑΣ’’, η ΔΕΥΑ Πρέβεζας από αύριο Τετάρτη 09-07-2025 ξεκινά σταδιακά την αντικατάσταση των παλαιών υδρομέτρων με ψηφιακά υδρόμετρα νέας τεχνολογίας στην πόλη της Πρέβεζας.

Η αντικατάσταση γίνεται χωρίς καμία επιβάρυνση των καταναλωτών, καθώς η σχετική δαπάνη καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα ‘’ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ’’


Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2682024629

Κυριακή 6 Ιουλίου 2025

Ένα ποίημα για την Κυριακή - Ιφιγένεια Ντούμη

 



"Περί εγγυτέρων"


Η χώρα μου είναι ένα δύσκολο αφροδίσιο.

Η οικογένειά μου το υγρό περιβάλλον που δεν το αφήνει να

περάσει.

Θα ήθελα να είμαι η ψηλή ξανθιά γαλανομάτα τουρίστρια που

βάζει τη γλώσσα της παντού, μετά ξερνάει και ξεχνάει. Τώρα τικ

τακ όλη μέρα μαρτυριάρα καρδιά – αχ και να την τρυπούσα με μια

ακτίνα ελληνικού φωτός και να την έθαβα κάτω απ’ τα ιταλικά

μας μάρμαρα που έτσι κι αλλιώς μαδάνε.


Πόσο καμάρωσα τους υπερβόρειους στην παραλία που

πασαλείφτηκαν με το άλτις. Πολύ πιο δημιουργικό απ’ ό,τι ο

εφιάλτης των κεφτέδων που εδώ και χρόνια χωνεύω.


Ιφιγένεια Ντούμη

Σάββατο 5 Ιουλίου 2025

Είκοσι αποφθέγματα του Τζον Λε Καρρέ

 


John Le Carré, 1931-2020 Βρετανός συγγραφέας κατασκοπευτικών και αστυνομικών βιβλίων η υπόθεση των οποίων εκτυλίσσεται την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Έγραψε το κλασικό «Ο Κατάσκοπος που Γύρισε από το Κρύο». Είναι ο δημιουργός του πράκτορα Σμάιλυ, ενός άχρωμου αλλά αποτελεσματικού στελέχους της Μ16.



Ξέρεις τι είναι αγάπη; Θα σου πω. Αγάπη είναι οτιδήποτε μπορείς ακόμα να προδώσεις.


Η γάτα που κάθισε στο χαλάκι δεν είναι ιστορία. Η γάτα που κάθισε στο χαλάκι μιας άλλης γάτας είναι ιστορία.


Με την επανάληψη, κάθε ψέμα γίνεται αδιαμφισβήτητο γεγονός, πάνω στο οποίο οικοδομούνται άλλα ψέματα.


Τελικά όταν καταφέρεις να γελοιοποιήσεις τον εχθρό σου, δεν σου μένει πια καμιά δικαιολογία που ασχολήθηκες μαζί του.


Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι. Απλά όχι για πολύ καιρό.


Σε κάθε κρίση τα θέματα είναι πολύ πιο περίπλοκα απ’ ό,τι αφήνουν στο κοινό να μάθει.


Το επείγον ισούται με το εφήμερο και το εφήμερο ισούται με το ασήμαντο.


Η επιβίωση είναι μια απεριόριστη ικανότητα για καχυποψία.


Οι Αμερικανοί πιστεύουν πως όταν ξέρεις κάτι, θα πρέπει κάτι να κάνεις γι’ αυτό.


Το γραφείο είναι ένα πολύ επικίνδυνο μέρος για κάποιον που θέλει να γνωρίσει τον κόσμο.


Η μοναδική ανταμοιβή της αγάπης είναι ότι βιώνεις την εμπειρία να αγαπάς.


Αν υπάρχει μια αιώνια αλήθεια της πολιτικής, είναι ότι πάντα υπάρχουν δεκάδες καλοί λόγοι για να μην κάνεις τίποτα.


Οι άνθρωποι είναι πολύ μυστικοπαθείς, έχουν μυστικά ακόμα και από τον ίδιο τους τον εαυτό.


Μια σωστή κοινωνία για εμένα είναι εκείνη που φροντίζει τους αποτυχημένους της και προστατεύει τα αδύναμα μέλη της.


Οι άνθρωποι που είχαν πολύ δυστυχισμένη παιδική ηλικία, είναι πολύ καλοί στο να εφευρίσκουν τον εαυτό τους. Αν κανείς άλλος δεν σε εφεύρει για σένα, αυτό που μένει είναι να εφεύρεις εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου για τους άλλους.


Μερικές φορές πρέπει να κάνουμε κάτι με σκοπό να βρούμε την αιτία του. Μερικές φορές οι πράξεις μας είναι ερωτήσεις, όχι απαντήσεις.


Όσο πιο πολλές ταυτότητες έχει ένας άνθρωπος, τόσο πιο πολύ εκφράζουν αυτό που είναι.


Ίσως δεν κερδίσαμε εμείς τον Ψυχρό Πόλεμο. Ίσως, απλά οι άλλοι έχασαν. Και, ίσως, χωρίς πλέον τα δεσμά της ιδεολογικής σύγκρουσης να μας συγκρατούν, τα δεινά μας μόλις τώρα να αρχίζουν.


θα ‘πρεπε να ‘χες πεθάνει όταν σε σκότωσα.


Το να βλέπεις ένα βιβλίο σου να γίνεται ταινία είναι σαν να βλέπεις τα βόδια σου να γίνονται κύβοι ζωμού βοδινού κρέατος.

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025

Μάικλ Μάντσεν (1967 - 2025)

 



Ο Μάικλ Μαντσεν που πέθανε από καρδιακό επεισόδιο χθες, ήταν ηθοποιός δεύτερων ρόλων. Ήταν από τους "σκληρούς" όπως λέγαμε του Χόλιγουντ. Υποδυόταν πάντα άνθρωπος σκληρούς, βίαιους, γενικά τύπους που δεν θα ήθελες να μπλέξεις μαζί τους. Είχε βλέμμα ψυχρό, από εκείνα που προμηνύουν μπελάδες και σου κόβουν κάθε όρεξη για τσαμπουκαδες. 



Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν γύρω στα 1982, αλλά η πρώτη δουλειά που τον έκανε ευρύτατα γνωστό ήταν ο ρόλος του Μίστερ Μπλοντ στο ντεμπούτο αριστούργημα του Κουέντιν Ταραντίνο, Reservoir Dogs. Εκεί, παρέα με άλλες μούρες σαν τους Χάρβεϊ Καϊτέλ και Τιμ Ροθ, έκλεψε την παράσταση με την όλη παρουσία του και, ιδίως, με την σαδιστική περιποίηση απέναντι στον αστυνομικό όμηρο στα χέρια της συμμορίας. Επίσης άφησε ισχυρό στίγμα στα δύο Kill Bill, καθώς και στο, κατά τη γνώμη μου, υποτιμημένο γουέστερν  The Hateful Eight, όλα του Ταραντίνο. Άλλες σπουδαίες εμφανίσεις του Μαντσεν είχαμε στο Donnie Brasco και στο Sin City, από το γνωστό κόμικ του εξαιρετικού μισάνθρωπου Φρανκ Μίλλερ.


Τον κατηγόρησαν τον Μάικλ Μαντσεν πολλοί για το γεγονός ότι δεν ήταν επιλεκτικός και ότι δεχόταν ότι ρόλους του πρότειναν, αφήνοντας αναξιοποίητο το έτσι κι αλλιώς αναγνωρισμένο ταλέντο του. Ο ίδιος είχε να πει τα εξής. "Αυτό που δεν καταλαβαίνουν πολλοί είναι πως όταν έγινα γνωστός, είχα ήδη έξι παιδιά και δεν είχα καμία καμία διάθεση να τα βάλω να ζουν σε τροχόσπιτο. Ξεχνάνε ότι έπρεπε να φροντίσω να φέρνω στο σπίτι τα ψώνια από τον μπακάλη και να βάζω καύσιμα στο αμάξι". 



Ένας φίλος, ο Γιάννης Κασταναρας έγραψε χθες ότι ελάσσων ηθοποιός στο σταρ σύστεμ σημαίνει αλκοόλ και καταχρήσεις. Η ζωή του Μάικλ Μαντσεν είχε και από τα δύο. Δυστυχώς είχε τη δυστυχία να δει ένα παιδί του τον Χάντσον να δίνει τέλος στη ζωή του. Δεν νομίζω να υπάρχει μεγαλύτερη συμφορά για έναν γονιό. 


Ο Μάικλ Μαντσεν ήταν σίγουρα πονεμένη ψυχή αλλά και επαγγελματίας, από τους ακάματους εργάτες της βιομηχανίας του θεάματος. Ήταν ένας από το είδος που τείνει να εκλείψει μιας και η βιομηχανία δεν θέλει απρόβλεπτους και δυσοίωνους ηθοποιούς που δεν παίζουν τον επικίνδυνο, είναι οι ίδιοι ο κίνδυνος.



Κυρίες και κύριοι, ήταν σπουδαίος ηθοποιός ο Μάικλ Μαντσεν.

ο Τοποτηρητής